Spennende dager på ungdomssamling

22. - 25. juni arrangerte Senter for sjeldne diagnosers sin årlige ungdomssamling for femte år på rad. 20 ungdommer i alderen 13 til 16 år møttes til fire spennende og utfordrende dager på Haraldvangen i Hurdal.

Vennskap
Å være ung og ha en sjelden diagnose kan for mange bety at man står alene om sine daglige utfordringer. Da er det godt å ha noen som skjønner hvordan man har det. Ungdomssamlingen gir unge som har en sjelden diagnose muligheten til å stifte nye bekjentskaper og knytte vennskapsbånd som varer. 

Fellesskap
Ungdommene kom med bil, tog eller fly fra hele landet. Noen reiste alene for første gang, og var spente på å møte mange nye mennesker. Sommerfugler i magen og litt sjenerte smil ble raskt byttet ut med latter og glede. Allerede første dag hadde flere funnet hverandre og var i full gang med å bli kjent og dele erfaringer. På samlingens siste dag ble ungdommene spurt om hva som hadde vært det beste med uka, og svaret vi fikk var at det var fint å være sammen med noen som skjønner hvordan de har det.
Vi opplevde at fellesskapsfølelsen og omsorgen for hverandre var til stede fra første stund.

 

 

Vennskapsbånd knyttes
Foto: May Cicilie Voldhaug, Senter for sjeldne diagnoser

Litt alvor
Ungdomssamlingen byr hvert år på litt alvor og mye moro. Årets faglige program handlet om to tema: "Kropp, forelskelse og tørre å være seg selv" og "ung og sjelden".

Flere dyktige fagpersoner var invitert til å snakke med ungdommene. Helsesøster Marlin Drotninghaug fra Lørenskog kommunune som snakket om pubertet, tenåringstid, psykisk helse og hva som kan være til hjelp når man sliter.

Line Halvorsrud fra interesseorganisasjonen Skeiv ungdom var også på besøk. Line snakket om normer i samfunnet, hvordan de blir til, hvem som bestemmer normene og hvordan de forandrer seg. Ulikheter i samfunnet ble illustrert med stolleken, og noen ungdommer fikk ekstra oppgaver de måtte utføre. Med dette fikk de se hvordan en persons makt skaper skjevhet.

Line snakket også om identitet (hvilke ord jeg bruker til å forklare andre hvem jeg er), praksis (noe man gjør), attraksjon (hvem jeg blir tiltrukket av) og forelskelse og følelser. Det ble nok litt fnising og rødming rundt om i rommet, men det hører vel også med!   

Teaterregissør Kjersti Horn var med på ungdomssamlingen for andre år på rad. Kjersti har selv en sjelden diagnose. Hun fortalte om sine egne erfaringer fra ungdomstiden. Med kreative uttrykksformer som å tegne seg selv ble ungdommene utfordret til å fortelle om sine opplevelser.

... og mye moro!

 Taubane Tube

Taubane og tubekjøring                                                            
Foto: May Cicilie Voldhaug, Senter for sjeldne diagnoser

Haraldvangens egne aktivitetsledere hjalp til med taubane, tubekjøring og avslutningstur til Dalseter med grilling av pølser og selvfisket ørret fra Hurdalssjøen.Til tross for tidvis regnskyll over Hurdal hadde vi det gøy både på land og til vanns. Hurdalssjøen holdt 14 grader, men tøffe ungdommer bader uansett!  

Føtter i vann

Bading i Hurdalssjøen
Foto: May Cicilie Voldhaug, Senter for sjeldne diagnoser

 

Samling ved vannet

Gjengen er samlet ved Hurdalssjøen siste kvelden
Foto: May Cicilie Voldhaug, Senter for sjeldne diagnoser

 

Takk til alle deltakere for fire flotte dager på Haraldvangen!

 

Publisert 06. juli 2015

 
Page visits: 5549